İlişkide bir sorun çıktığında, sorunun çözümü için evlilik terapisine gideriz. Öncesinde, gittiğimizde ne ile karşılaşacağımızı bilmek isteriz: Nedir bu evlilik terapisi ve evlilik terapisi hakkında yanlış bildiklerimiz:
YANLIŞ 1- Evlilik terapisti hakim, savcı gibidir, kişileri yargılar; bilirkişi gibi delil toplar ve değerlendirme yapar.
Halbuki
Evlilik terapisti kim doğru kim yanlış, kim haklı, kim haksız ile ilgilenmez. İlişkide haklı ya da doğru olmak sorun çözümünde yardımcı olmaz. İlişki iki kişinin birbirine verdiği tepkidir, tepkiler doğru ya da yanlışı ortaya çıkarır.
YANLIŞ 2- Evlilik terapisine giden çiftlerin “düzeltilecek” sorunları yoktur, iş işten geçmiştir.
Halbuki
Çiftler, ayrılmalarının doğru olacağını bir uzmandan duymak için Evlilik/Çift terapisine gitmezler. Birçok çift, terapiyi, ilk seanslarda büyük sorun olan konuyu çözerek bitirirler.
YANLIŞ 3- Evlilik terapisi boşanma ile biter.
Halbuki
Evlilik terapisi boşanma odaklı değildir. Çiftin hedeflediği yönde amaçlar belirlenir, çalışmalar yapılır. Terapi, genellikle ilişkiye devam etme amacı taşır.
YANLIŞ 4- Evlilik terapisi boşanmaya karşıdır.
Halbuki
Evlilik terapisi boşanmaya karşı değildir. Çiftin hedeflediği yönde amaçlar belirlenir, çalışmalar yapılır. Çift, genel sağlık ve huzurları için ayrılığı uygun görürse, anlaşma ve bunda sonraki düzenlemeler için evlilik terapisinden yararlanabilirler.
YANLIŞ 5- Evlilik terapisti bir akrabanız gibi, arkadaşınızın gibi “Aa hadi öpüşün barışın artık” gibi ifadeler kullanır.
Halbuki
Evlilik terapisti bilgi ve deneyimini çiftin problemini çözmek üzere paylaşan, karşılığında ücret alan kişidir, bir profesyoneldir. Arkadaşınız ya da akrabanız gibi davranmaz.
YANLIŞ 6- Evlilik terapisti eğitim almadan olunabilir!
Halbuki
Evlilik terapisti eğitim almadan olunamaz. Temel ruh sağlığı eğitimi (psikoloji, psikiyatri) lisans eğitimi üzerine çift ve aile terapisi yüksek lisans programını, uluslararası dernekler tarafından kabul görülen teorik, uygulamalı ve süpervizyon saatlerini içeren eğitim programlarını bitirmiş uzmanlar ancak evlilik terapisi yapabilir.
YANLIŞ 7- Evlilik terapisine gitmek için önce bireysel terapiye başlamak gerekir.
Halbuki
Evlilik terapisine gitmek için önce bireysel terapiye başlamak gerekmez. Bireysel terapi ve çift terapisi arasında odaklandıkları nokta açısından fark vardır. Günlük hayatta ilişkilerde yaşadığımız sorunların kaynağı bireysel sorunlar olmak zorunda değildir. Bir terapi modeli diğerinin öncülü değildir.
Uzm. Psk. Gökçen Erder-Numanoğlu
Uyarı: Bu sitede yer alan bütün bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis, tanı ve tedavide kullanılamaz.