Çalışan ebeveynler bilir…

Aşağıdaki cümlelerinden birçoğu sıklıkla düşünülür:

  • Zaman bana yetmiyor, işe mi eve mi nereye yetişeceğimi şaşırdım.
  • Akşam eve dönünce o kadar yorgun oluyorum ki bir de çocukların sesini duymak istemiyorum.
  • Eşimle günlerdir iki çift laf edemedik, birbirimizin yüzünü zor görüyoruz!
  • En dinamik ve sağlıklı olduğum yaşlarımdayım ama kendimi bitkin hissediyorum.
  • İşteki üretkenliğim azaldı ve nasıl telafi edebileceğimi bilmiyorum.
  • Her gün çocuğumu evde bırakıp gitmek içimi bir tuhaf yapıyor.
  • Zamansız gelen iş telefonları yüzünden aileme mahcup oluyorum.

Çalışan ebeveynler iyi bilir… iş… ve aile…

Bazen zaman gerçekten yetmez, kendinizi yetersiz ve başarısız hissederseniz; ne kendinizi ne sevdiklerinizi memnun edemediğinizi düşünebilirsiniz. Birçok rol sahibi olmak nasıl hayatımızı güzelleştiriyorsa bazen zorlaştırabilir. Çünkü her bir rol zaman, enerji, para, emek gerektirir. Bu çok değerli kaynakların sınırlı olduğu düşünürsek, elimizdekiler ile hangi rolümüzü layıkıyla gerçekleştirebileceğimizi şaşırabiliriz. Kaçınız iş yerinde harcadığı zaman yüzünden evdeki gereklilikleri yerine getirebilecek zamansızlıktan yakınıyor? “İşten eve gelince birisinin ütüleri yapması gerek ama zaman yok”. Ya da iş ile alakalı yaşanılan bir sorun yüzünden evdeki gereklilikleri yerine getirebilecek mecal kalmıyor. Örneğin, iş yerindeki bir tartışma yüzünden eve geldiğinizde çocuğunuzun dersleri ile ilgilenecek keyfiniz olmuyor. Bu ve bunun gibi durumlar zamanla birikiyor ve bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. İşte bu noktada iş ve aile dengesini kurmuş olmak bir çok sıkıntıyı bertaraf edebilir.

Talepleri azaltamayabilir, sorumlulukları atamayabiliriz ama yapabilecek birçok şey var. Örneğin sahip olduğumuz destek ve kaynaklardan etkili bir şekilde yardım alabiliriz. İnsan iletişimi, zaman yönetimi, işbirliği yapabilme ve isteyebilme gibi bazı beceriler kolaylıkla edinebilinir.

Şimdi kendinize şunu sorun: “Ben bu yazıyı okuyabilecek kadar yeterli zamanı ve enerjiyi bulabilen, kendine yatırım yapmaya önem veren biri olarak destek ve kaynaklarımı biliyor muyum, bunlardan yararlanabiliyor muyum, daha etkili kullanmayı öğrenebilir miyim yoksa hayatımı denge yerine çatışma mı yönetiyor?”

Uzm. Psk. Gökçen Erder-Numanoğlu

Uyarı: Bu sitede yer alan bütün bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis, tanı ve tedavide kullanılamaz.