Hepimiz ilişkimizin iyi olması isteriz. Bazı zamanlar ilişkiden keyif almak kolaydır, bazı zamanlarda ise ilişkimizi tepeden tırnağa sorgularız: “Evlenerek/bu ilişkiye başlayarak doğru karar mı verdim?”, “Doğru insanla mı beraberim?”, “Sorunların kaynağı kim, ben mi o mu?”… Bu sorular alır başını gider ve geriye sadece huzursuzluk kalır. Halbuki ilişkinin keyif vermediği zamanları ilişkiyi geliştirmek için birer fırsat olarak kullanarak, dengeyi bulabiliriz. Bu yazıda, dengeli bir ilişki için profesyonel hayatımda üzerinde durduğum ve ilişki konusunda öncü kişilerden Gottman’ın söylediği üç minik tüyoyu paylaşacağım. Bakalım, belki de ilişkimize bunları uygulamak ve dengeyi bulmak zor değildir…
1- Eşinizin dünyasını tanıyın. İlk flört etmeye başladığımızdaki merakı ilişki sürerken de kaybetmemek gerekir. Eşinizin sizden önceki hayatındaki önemli olayları (hangi okullara gitmiş, nerelerde yaşamış), önemli ilişkilerini (yakın ve uzak aile bireyleri ve arkadaşları hakkındaki düşüncelerini) öğrenin, bunları unutmayın ve gerektikçe güncelleyin. Belirli konulardaki fikirlerini, hobilerini, ayrıca, sevdiği ve sevmediği şeyleri bilmek karşılıklı oluşturulan aşk dünyasını genişletecektir. Sonuçta bu aşk dünyası siz ve eşinizden oluşuyor!
2- Birbirinize dönün. Herkesin ilgi, şefkat ve desteğe ihtiyacı vardır. Bunu sağlayacak en yakın kişi de eşinizdir. Kısa zamanlar yaratarak günlük yaşadıklarınızı paylaşarak, ilgi, şefkat ve destek verip -alabileceğiniz ne kadar çok konu olacağına şaşıracaksınızdır. Aşk dünyanızı genişletecek olan duygusal ortaklık, romantizm ve iyi bir cinsellik için birbirinizin yüzünüze bakmanız gerekir!
3- Eşinizin sizi etkilemesine izin verin. “İlişkide tek sözü geçen ben olacağım” düşüncesiyle yapılan davranışlar uzun vadede ilişkinin temelini bozmakta, eşler arasındaki dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Birçok araştırmanın desteklediği şey, Gottman’ın (1999)1 dile getirdiği gibi erkeklerin kadınlara oranla gücü paylaşmak istemediklerini ve karar alma sürecinde eşlerine danışmadıklarıdır. Oysa bir anlaşmazlık olduğunda fikirlerimizi diretmek yerine ortak bir nokta bulmaya uğraşmak – her ilişkide olduğu gibi yetişkin insanların en önemli ilişkisi olan eş ilişkisinde de – sorunu çözecek, aradaki duygusal bağı koparmayacaktır. Gücü ve sorumluluğu paylaşmak, paylaşan tarafa bireysel olarak da uzun vadede iyi gelecektir.
Dengeli ve mutlu bir ilişki için tüyoların bu kadar basit olacağını düşünür müydünüz? Sorumlulukları gerçekleştirmeyi kişisel bir güç kavgasına döndürmüyorsak, eşimize yüzümüzü dönüyor ve eşimiz hakkındaki bilgileri taze tutuyorsak ilişkide dengeyi oluşturabilmek için büyük bir adım atmışız demektir.
Uzm. Psk. Gökçen Erder-Numanoğlu
Gottman, J.M., Levenson, R.W., (1999), How Stable is Marital Interaction Over Time, Family Process, 38, 159-165.
Gottman, J. M. (1999), The Seven Principles for Making Marriage Work, Crown Publishers.
Uyarı: Bu sitede yer alan bütün bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis, tanı ve tedavide kullanılamaz.